1. Гастрономічний фестиваль «Червене вино»

Місяць та місце проведення: січень, м. Мукачево, Закарпатська обл.

 

Найстаріший, найбільший, наймасовіший фестиваль вина в Закарпатті, який заснували три Василя (Гонак, Ковбаско та Ільтьо), традиційно відбувається на Свято Василя. У наступному 2015 році фестивалю «Червене вино» вже виповниться 20 років. Не спроста ж він став візитною карткою не тільки Мукачево, а й всього Закарпаття. Сюди з’їжджаються винороби з усіх околиць. І коли прогулюєшся поміж павільйонами, то справді переконуєшся, що потрапив у винний край.

У Закарпатті є лише 2 підприємства, які мають можливість (ліцензію, яка котує до 1 млн грн) на продаж алкоголю по роздрібних магазинах. А виноробів насправді є набагато більше. Фестивалі вина і є тим містком для зустрічі фахівців винної справи з любителями напитку. І саме тут ви зможете скуштувати їхню продукцію, яку не скуштуєте більше ніде. На святі ви знайдете різні види вина: червене, біле, рожеве, сухе, напівсухе, десертне. Серед назв вам зустрінуться Іршаї-Олівер, Совіньйон Блан, Шардоне, Біанка, Біле Кюве, Кюве Розе, Розалін, Каберне-Совіньйон, Червоний букет, Кадарка, Сапераві, Цвайгелт, Вермут, Кагор.

Одним словом, кожен шанувальник сонячного напитку неодмінно знайде щось на свій смак. Будьмо!

2. Гастрономічний фестиваль«Конкурс різників свиней — гентешів»

Місяць та місце проведення: січень, с. Геча, Закарпатська обл.

 

Гентеші — майстри по заготівлі свинини та приготуванні страв з неї. Виключно угорська традиція прижилася у с. Геча не випадково. Компактне проживання цього етносу на Берегівщині має сильний вплив на місцеву кухню, яка різко відрізняється не лише від української, але і від закарпатської. Якщо закарпатська кухня — це суміш словацької, угорської, російської, української, румунської кухні, то на Берегівщині сильно виражена саме гостра угорська кухня. Паприка і червоний перець — обов’язковий компонент кожної страви.

Фестиваль традиційно відбувається в останні вихідні січня. Близько 20 команд з України, Сербії та Угорщини демонструють весь процес приготування їжі: від заготівлі свіжого м’яса до готової страви. Традиційний угорський гуляш, гурку, свіжу торошкапусту, пікниці, шовдарь, сало, папрікаш, шкварки та інші копченості приїжджають скуштувати тисячі туристів з усієї Європи. І все це під запальну музику та закарпатське вино.

Серед півсотні закарпатських фестивалів саме гастрономічний фестиваль у с. Геча у 2010 році визнано найкращим. Не пропустіть!

3. Гастрономічний фестиваль «Біле вино»

Місяць та місце проведення: березень, м. Берегово, Закарпатська обл.

 

Щовесни, починаючи з 2000-го року, у Берегово відбувається свято молодого вина «Біле вино». Члени ордену святого Венцела, який об’єднує кращих місцевих виноробів, є натхненниками фестивалю та всіляко популяризують винну славу Берегівщини.

Окрім найкращих сортів білого вина на фестивалі будуть представлені вина інших видів, закарпатські сири, закуски до вина та найкращі закарпатські страви. Під час фестивалю відбувається посвята нових лицарів і фрейлін (придворних дам) до Винного лицарського ордену св. Венцела. А також концертна програма, виступи ансамблів та розіграш лотереї.

Відчуйте шляхетний дух винного лицарства на фестивалі «Біле вино».

4. Гастрономічний фестиваль вина та меду«Сонячний напій»

Місяць та місце проведення: травень, м. Ужгород, Закарпатська обл.

 

Традиційно на початку травня Ужгород запрошує мешканців та гостей Закарпаття скуштувати натурального вина та меду на фестивалі «Сонячний напій».

У фестивалі беруть участь кілька десятків виноробів краю. В старовинних королівських підвалах (відомі під назвою «Совине гніздо») можна безкоштовно продегустувати понад 50 якісних і «правильних» вин, купажні вина на основі європейських сортів винограду та ексклюзивні  авторські купажі (наприклад «Чорного принца», «Сонце в бокалі», «Космічне», «Жужіка ти солодка»). Олександр Ковач, голова Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття, наполегливо радить усім шанувальникам вина отримати в колекцію напої врожаю 2011-го року, адже сезон був навдивовижу вдалий для виготовлення якісних вин з чудовими кондиціями до витримки.

Фестиваль приділяє велику увагу культурі споживання вина — організатори обіцяють подбати про скляні келихи з атрибутикою свята замість пластикового посуду. Під час фестивалю спеціально створена дегустаційна комісія обиратиме найкращі вина — винороби отримають «золоті», «срібні» й «бронзові» відзнаки.

У медових павільйонах, що розташовуються навколо льохів, бджолярі пропонують найпопулярніші медові продукти — квітковий, «майський», липовий мед, пилок, віск, медові соти і навіть медовуху. Крім того, гості фестивалю матимуть можливість придбати сувеніри, солодощі, молочні делікатеси (вурду, бринзу, домашній сир), продукти закарпатських сироварень,  посмакувати шашликами, печеною рибою, картоплею, бограчем та іншими традиційними стравами Закарпаття.

Захід супроводжується культурно-розважальною програмою, різноманітними атракціями, виступами художніх колективів та розіграшем цінних призів. Гайда смакувати Закарпаття!

 5. Історичний фестиваль «Срібний Татош»

Місяць та місце проведення: травень, смт. Чинадієво, Закарпатська обл.

 Результат пошуку зображень за запитом "фестиваль «Срібний Татош»"

Якщо після галасливих травневих вихідних вам захочеться душевно відпочити у дружньому товаристві, поніжитися на сонечку, послухати музику, тоді запрошуємо на єдиний в Закарпатті середньовічний фестиваль «Срібний Татош» — свято краси, шляхетності, лицарства та романтики.

Щоб відтворити дух старовини до фортеці Сент Міклош, що на Мукачівщині, з’їжджаються лицарі з України, Словаччини та Угорщини. Кожна команда демонструє певну епоху.  На показових виступах бійці відтворюють бойові позиції свого загону. Прикрасою дійства є рицарські поєдинки — повноконтактні бої без жодної театральності чи компромісів. Справжніми є обладунки, зброя  і… травми — лицарі б’ють не жартома, в удар вкладають усю силу. Між боями лицедії розважають публіку танцями, а музиканти діляться у баладах давніми історіями минулих часів.

На фестивалі готуватимуться смачні страви за старовинними рецептами. Кожен учасник фестивалю зможе відчути побут доби та взяти участь у середньовічному таборі, забавах того періоду, постріляти з лука та арбалета, долучитися до майстер-класів танцю та різних ремесел, придбати оригінальні речі на ярмарку. У вечірній час пітьму розженуть вогні фаєр-шоу та звуки середньовічних музик.

Срібний Татош — закарпатський пегас, символ чистоти, благородства, вірності і честі, запрошує вас поринути у середньовічну містерію, світ легенд та героїв.

6. Етнографічний фестиваль «Проводи отар на полонину»

Місяць та місце проведення: травень, cмт. Міжгір’я, Закарпатська обл.

 Результат пошуку зображень за запитом "фестиваль «Проводи отар на полонину»"

  Проводи отар відзначають на Міжгірщині з давніх-давен. Дійство розгортається в одному з наймальовничіших куточків області — на Синевирському перевалі. Тут, на тлі гірських краєвидів, проходять масові народні гуляння.

Під звуки трембіт вівчарів проводжають на полонину. На святковому майданчику відбуваються виступи найкращих творчих колективів Міжгірського району, майстер-класи ковальського мистецтва, традиційне приготування продуктів вівчарства (сиру, вурди та бринзи), виставки-продаж виробів народних умільців, спортивні змагання, ігри та розваги. Обов’язково запалюють традиційну вівчарську ватру — цей магічний вогонь покликаний відлякувати від отар усіляку звірину і злих духів та додавати ватажникам тепла і затишку.

Впродовж проводів прийнято привселюдно бажати вівчарям вдалого літа, адже вівці пастимуться на полонинах до початку вересня. І якщо вовну з них отримали ще в травні, то смачну і корисну бринзу (або як її ще називають «Біле золото Карпат») виготовлятимуть протягом усього сезону. Побажаймо разом вдалого вівчарування гірським сміливцям!

7. Гастрономічний «Фестиваль ріплянки»

Місяць та місце проведення: червень, с. Колочава, Закарпатська обл.

 

Традиційна закарпатська страва — ріплянка — споконвіку для верховинців була другим хлібом. Її щодня подавали до столу, брали з собою в далеку дорогу. Ріплянка в кожній закарпатській сім’ї була і є символом єднання.

Відтак уперше на Закарпатті, у Колочаві, в музеї просто неба започаткували проведення фестивалю ріплянки. Свято ріплянки супроводжується народними гуляннями і театралізованими дійствами, конкурсом на найсмачніше приготовлену ріплянку. Господині готують ріплянку та додають до неї бринзу, грибочки, обмочку зі сметани чи м’яса — у кожної свій секрет.  Завершується свято нагородженням переможця, але найголовніше ситими і задоволеними відвідувачами.

Спокусились на ароматне свято? Гайда куштувати ріплянку!

8. Етнографічний фестиваль «Лемківська ватра»

Місяць та місце проведення: липень, с. Кострино, Закарпатська обл.

 Пов’язане зображення

Лемки — найбільш західна гілка українського народу, жили на своїх землях з дідів-прадідів. Але в результаті перетурбацій передвоєнних років опинилися відділеними від решти українських територій — у так званому «Закерзонні» (за лінією Керзону). Тому, як кажуть самі лемки, з їх величезної жури за гірською батьківською землею народилася ідея організації фестивалю «Лемківська ватра».

В середині липня на шматочок Лемківщини повертається життя, з його власною, неповторною атмосферою. Село Кострино збирає активістів лемківських осередків не лише Закарпатської області, а й Львівщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини, Польщі, Словаччини, Сербії та інших регіонів, де компактно проживають представники цієї етнічної меншини. На імпровізованій сцені під відкритим небом звучать вітальні промови та відбувається надзвичайно колоритний концерт митців, які виконують твори лемківської спадщини. Також проводяться майстер-класи з виготовлення ляльок та художньої вишивки, розгортається виставка декоративно-прикладного мистецтва, відбуваються розважальні програми для дітей. Кожен знайде щось для душі.

Головне дійство — запалювання ватри. Біля полум’я до ранку не вщухать розмови, спогади, оповіді і немає краю пісням. Тож об’єднаймось гуртом навколо лемківського вогнища!

  9. Гастрономічний фестиваль чорниць

«Верховинська яфина»

Місяць та місце проведення: серпень, с. Гукливе, Закарпатська обл.

 Пов’язане зображення

Мешканці села Гукливе, яке розташоване у підніжжі Боржавських полонин, вважають своє село та околиці столицею чорниць. Місцеві мешканці впевнені, що саме в цих місцях знаходяться найбільші в країні гірські чорничні поля. Ягоду тут поважають настільки, що навіть звели їй пам’ятник (єдиний в Україні). А також щорічно влаштовують фестиваль, де основним елементом є яфина (чорниця).

На святі можна досхочу поласувати свіжими ягодами чорниць, а також стравами із них: млинцями, варениками, пирогами, гомбовцями, різноманітними тістечками, варенням, запиваючи все це яфиновою палинкою. На гостей фестивалю також чекають запальні гудацькі мелодії, конкурси та безліч розваг. Всі гості, що приходять у вишиванці, отримують солодкі подарунки.

Хочете поласувати цими маленькими корисними ягідками? Гайда з нами на фестиваль!

 10. Гастрономічний фестиваль «Сливовий леквар»

Місяць та місце проведення: серпень, с. Геча, Закарпатська обл.

 Результат пошуку зображень за запитом "фестиваль «Сливовий леквар»"

А чи знаєте Ви, що таке леквар? Якщо знаєте, то запрошуємо оцінити його неперевершений смак! Якщо ні, то обов’язково відвідайте фестиваль «Сливового леквару», що відбувається в с.Геча, Закарпатської області. Саме тут ви матимете можливість познайомитись з цим особливим різновидом варення, що так сильно полюбилось вже багатьом українцям.

У програмі свята — приготування леквару та солодких страв за староугорськими рецептами з використанням сливового повидла (тістечка-калачі, гомбовці, кіфлики, фанки). Крім того, місцеві господині будуть змагатися, хто зварить найкращий бограч і накрутить найсмачніші голубці. Все дійство супроводжується колоритною музикою, танцями та розвагами.

Якщо для приготування боґрачу необхідно 2,5 години, то щоб отримати хороший леквар потрібно 24 години безперервного помішування. Гості фестивалю на власні очі спостерігають, як стиглі сливи-бистриці перетворюються на запашну темно-червону масу. Власник найкраще приготованого варення отримує в нагороду 30-літровий казан та приладдя для варки сливового леквару.

Відкриймо секрети приготування леквару разом!

 11. Гастрономічний фестиваль «Гуцульська бринза»

Місяць та місце проведення: вересень, м. Рахів, Закарпатська обл.

 Пов’язане зображення

Вівчарський куліш, галушки, вареники, токан і вурда. Та найсмачніше — Біле золото Карпат — гуцульська бринза. Заради цього туристи долають тисячі кілометрів з різних куточків України та зарубіжжя і прибувають до столиці Гуцульщини на щорічний найбільший Карпатський фестиваль «Гуцульська бринза». Свято приурочується поверненню вівчарів з полонини додому. Розпочинається дійство з урочистого маршу, учасники якого одягнуті у яскраве гуцульське вбрання. Хода святкової колони супроводжується грою на народних інструментах та гуцульськими співами. Завершується хода на г. Буркут, де і відбувається свято.

Основною стравою на святкуванні є бринза — сир з овечого молока виготовлений за допомогою ферменту з натурального сичуга (шлунок) свійської худоби. Екологічність та натуральність — ось у чому головна цінність продукту, кажуть вівчарі. Виробники сиру переконують — щоденне вживання бринзи корисне для здоров’я. Особливо чоловічого. На фестивалі знайдете величезний вибір бринзи, іншої сирної продукції та страв на їхній основі. Обов’язково треба скуштувати сирного коника, щоб рік був вдалим і багатим, а господар здоровим.

Рахівський фестиваль спрямований не лише на розвиток вівчарства і туризму. Він популяризує гуцульську культуру. Кожне селище Гуцульщини, яке бере участь у фестивалі, прикрашає свій павільйон повністю в автентичному стилі — рушниками, килимами, гуцульськими стравами. На фестивалі побачите виступи гуцульських колективів, вироби народних майстрів з дерева, металу, глини, шкіри, тканини, різноманітні конкурси — найкращого ватага, трембітаря та коломийкаря. А на завершення — вівчарська ватра, як символ оберегу полонини та овець.

Скуштуйте справжню бринзу на фестивалі!

12. Етнографічний фестиваль «Берегфест»

Місяць та місце проведення: вересень, м. Берегово, Закарпатська обл.

 Пов’язане зображення

Щороку наприкінці вересня колоритне закарпатське місто Берегове збирає все більше і більше гостей на масштабному етнофестивалі «Берегфест». Свято характеризується небувало багатою розважальною програмою та вже 50-річною історією.

Програма, як для одноденного фестивалю, дійсно вражає. Головна ідея полягає у відродженні давніх народних традицій краю. Втіленням її є урочиста костюмована хода учасників та святкове відтворення давньої традиції виноробства, коли перший урожай винограду довіряли чавити у винних діжках незайманим дівчатам босоніж. Далі — більше: на гостей чекають грандіозні лицарські бої та стрільба з лука, шахові та мініфутбольні турніри, польоти на повітряних кулях, гучні народні гуляння, танці та різноманітні конкурси. Кожен бажаючий може взяти участь у майстер-класах народної творчості та промислів і відчути себе справжнім ковалем, гончарем чи ткачем. Голодним ніхто не залишиться завдяки різноманітним кулінарним майстер-класам, а спрагу допоможе втамувати ярмарок-дегустація закарпатських вин. Закінчується насичений святковий день концертом за участі відомих виконавців, святковим феєрверком та етнодискотекою.

Берегфест — без сумнівів наймасштабніша та найяскравіша подія Закарпаття, на якій кожен знайде заняття собі до душі. Вперед на пошуки!

13. Гастрономічний фестиваль «Золотий гуляш»

Місяць та місце проведення: жовтень, с. Мужієво, Закарпатська обл.

 Результат пошуку зображень за запитом "фестиваль «Золотий гуляш»"

Ні для кого не секрет, що один з кращих способів досконаліше пізнати чужу культуру — спробувати її традиційну кухню. І для цього не завжди потрібно їхати далеко за кордон — на Закарпатті, наприклад, є місце, яке по-праву називають українською Угорщиною. Це місто Берегове та його околиці, до яких входить і село Мужієво. Саме на його території вже п’ятий рік поспіль проводиться смачний фестиваль угорсько-закарпатської кухні «Золотий гуляш».

В угорській кухні гуляш — традиційна страва. На фестивалі його готують на відкритому вогнищі у спеціальному казанку так, що він вбирає в себе м’який присмак диму разом з пікантними відтінками мадярської паприки та різних коренів і трав.

Протягом дня гості свята поринають в атмосферу угорських народних традицій, мають можливість побачити весь процес приготування та відчути смак традиційного угорського гуляшу, а також поласувати іншими різноманітними стравами та випічкою закарпатських господинь і продегустувати кращі вина від місцевих виноробів. А щоб публіка не втомилась без упину їсти та пити, зі сцени її розважають фольклорні колективи, а народні умільці показують свою майстерність: привселюдно роблять діжки та гнуть обручі.

Не відмовляйте собі в задоволенні, вирушайте в жовтні на фестиваль та спробуйте угорську культуру на смак!

14. Етнографічний фестиваль «День Св. Мартина»

Місяць та місце проведення: листопад, м. Мукачево, Закарпатська обл.

Пов’язане зображення

Результат пошуку зображень за запитом "фестиваль «День Св. Мартина»"Результат пошуку зображень за запитом "фестиваль «День Св. Мартина»"

Святого Мартина Турського дуже люблять у Європі, день його пам’яті там вшановують 11 листопада. Цього дня традиційно їдять смажену гуску, п’ють молоде вино, займаються благодійністю та готуються до посту перед Різдвом.

В Україні Святий Мартин ще з XIV століття є офіційним покровителем закарпатського міста Мукачево. Програма святкування його дня в цьому місті з кожним роком стає все більш і більш насиченою, а саме свято проходить із все більшим і більшим розмахом. Так, у 2014 році святкування дня Святого Мартина в Мукачево охопить одразу три дні: з 9 по 11 листопада. В центрі міста будуть проходити кулінарні ярмарки, художні виставки, благодійні акції та різноманітні майстер-класи, наприклад, по виготовленню небесних ліхтариків. Ще одним атрибутом фестивалю є окроплення землі молодим вином як символ подяки за зібраний врожай. Поспостерігати також можна буде за показовими лицарськими боями та створенням пісочної анімації на тему «Легенди про Святого Мартина».

Кульмінацією свята стануть дитяча хода з власноруч виготовленими небесними ліхтариками та подальший їх масовий запуск у вечірнє небо, театралізоване інсценування  відомих історій про Святого Мартина, вогняне шоу та святковий концерт.

День Святого Мартина — по-справжньому добре та тепле свято, побувати на якому буде цікаво як дорослим, так і малечі.

15. Гастрономічний фестиваль молодого вина«Закарпатське Божоле»

Місяць та місце проведення: листопад, м. Ужгород, Закарпатська обл.

 Результат пошуку зображень за запитом "вина«Закарпатське Божоле»"

Свято молодого вина «Закарпатське Божоле» вже стало традиційним на Закарпатті. Виникло ж воно у Франції ще в XIX столітті. Вино божоле має невеликий термін приготування і не пристосоване до довгого зберігання. Воно відрізняється унікальною м’якістю та легкістю, має яскравий колір і насичений аромат, а також є корисним для здоров’я.

На ужгородському фестивалі зібрані зразки п’янкого трунку від іменитих виноробів зі всього Закарпаття. Окрім безпосередньої дегустації, на відвідувачів чекають «винні лотереї» та розіграші, народне визначення найкращого винороба, частування стравами французької кухні: смаженими каштанами та французьким супом з цибулею, а ще ярмарок меду та різноманітної продукції бджільництва. Разом з фольклорними колективами можна заспівати запальні закарпатські пісні, а за бажання і станцювати народні танці. Не менш цікаво дізнатися і про давню історію та традиції закарпатського виноробства.

Сам фестиваль проводиться у спеціально розчищених для цієї події старовинних винних підвалах, що, без сумніву, лише сприяє створенню відповідної атмосфери. Тож обов’язково приїжджайте та зацініть смак молодого закарпатського вина!

 



Берегово, Буковель, Вихідні, ЕКО-ТУР, Еко-тур Лопатюк, Закарпаття, замок Сент Міклош, Карпати, корпоратив, Манявський скит, Мукачево, Пістинь, Ужгород, Ужгородський замок, фестивалі Закарпаття

ekotur.com.ua

Напишіть Ваше запитання або зателефонуйте: 067 6998791